Skip to main content
Internet Archive's 25th Anniversary Logo

32
UPLOADS


Show sorted alphabetically

More right-solid

Show sorted alphabetically

SHOW DETAILS
up-solid down-solid
eye
Title
Date Archived
Creator
Podcasts
Nov 30, 2020 Areiopagi
audio

eye 890

favorite 0

comment 0

Areiopagin podcastin tuoreimmassa jaksossa Lari Launonen ja Ilmari Hirvonen keskustelevat siitä, missä määrin kristilliset uskomukset voivat olla perususkomuksia. Ja lisäksi jättiläisjänisten teologiasta.
Topics: filosofia, teologia, philosophy, theology
Podcasts
Oct 14, 2020 Areiopagi
audio

eye 761

favorite 0

comment 0

Onko se dogmatiikka tosi dogmaattista? Onko akateeminen dogmatiikka uskonnonharjoitusta veronmaksajien rahoilla? Aku Visala ja Olli-Pekka Vainio keskustelevat Vainion uudesta kirjasta Ääriviivoja , jossa luodataan dogmatiikan luonnetta ja kristillisen opin keskeisiä kohtia.
Topics: Theology, Philosophy, Religion, teologia, filosofia, uskonto
Podcasts
Jun 2, 2020 Areiopagi
audio

eye 701

favorite 0

comment 0

Mitä vaikutuksia eristäytyneisyydellä on ollut nyt, kun rajoituksia aletaan purkaa? Minkälainen olento ihminen oikeastaan on ja miten eristys on valaissut tätä? Lari Launonen ja Aku Visala pohtivat eristystä, etäihmissuhteita ja koronaa Areiopagin podcastin tuoreimmassa jaksossa.
Topics: teologia, filosofia, tiede
Podcasts
Apr 29, 2020 Areiopagi
audio

eye 905

favorite 0

comment 0

Aku Visala ja Ilmari Hirvonen puhuvat pseudotieteen määrittelystä ja siitä, kuinka se voitaisiin erottaa hyvästä ja huonosta tieteestä. Kuvassa mukana myös rokotukset ja tieteellisen tiedon arvo kriisien aikana.
Topics: science, pseudoscience, philosophy, religion, pseudotiede, tiede, filosofia, uskonto
Community Audio
audio

eye 794

favorite 0

comment 0

Tekoälyn etiikkaan liittyvät kysymykset ovat juuri nyt ihmisten huulilla. Miten koneoppiminen muokkaa tulevaisuuden liikennettä, rakkautta ja verotietojen käsittelyä? Areiopagin podcastin 21. jaksossa dosentti Aku Visala ja FT, erityisasiantuntija Anna-Mari Rusanen kartoittavat keskustelun kenttää ja puhuvat siitä, kuinka tekoäly nostaa esiin klassiset filosofiset kysymykset ihmisyydestä, vastuusta ja ihmisarvosta.
Topics: science, technology, ethics, theology, teologia, etiikka, teknologia, tiede
Community Audio
audio

eye 212

favorite 0

comment 0

Audio Areiopagin oppimateriaaliin "Myytti 2: Luonnontiede on aiheuttanut länsimaisen kulttuurin maallistumisen"
Topics: science, secularisation, luonnontiede, maallistuminen
Community Audio
audio

eye 317

favorite 0

comment 0

Audio Areiopagin oppimateriaaliin "Myytti 1: Isaac Newtonin mekanistinen maailmankuva teki Jumalasta tarpeettoman"
Topics: science, religion, theology, philosophy, luonnontiede, teologia, filosofia, uskonto
Community Audio
Dec 9, 2019 Areiopagi
audio

eye 948

favorite 0

comment 0

Areiopagin podcastin tässä jaksossa tarkastellaan, millaista keskustelua piispojen julkaisema Tieteiden lahja -kannanotto on herättänyt. Tarvittiinko tällaista kannanottoa? Siloitteleeko kannanotto liikaa tieteen ja kristinuskon välisiä ristiriitoja?
Topics: teologia, filosofia, luonnontiede
Community Audio
Oct 15, 2019 Areiopagi
audio

eye 997

favorite 0

comment 0

Debunkkausargumenttiin vetoavien uskontokriitikkojen mukaan uskonnolliset uskomukset voidaan selittää pois vetoamalla ihmisen yliherkkyyteen laittaa tapahtumia tietoisten toimijoiden syyksi. Miten argumenttiin voidaan vastata?
Topics: teologia, filosofia, luonnontiede
Community Audio
Aug 26, 2019 Areiopagi
audio

eye 1,168

favorite 0

comment 0

Tekopyhiä moraaliposeeraajia, kansakunnan kivijalkoja vai jotain siltä väliltä? Areiopagin podcastin jaksossa pohditaan tutkimusten valossa, minkälaisia vaikutuksia uskonnolla on sen harjoittajien moraaliseen käytökseen.
Topics: religion, theology, psychology, ethics, morality, etiikka, moraali, psykologia, uskonto, teologia
Podcasts
Aug 26, 2019 Areiopagi
audio

eye 33

favorite 0

comment 0

Tekopyhiä moraaliposeeraajia, kansakunnan kivijalkoja vai jotain siltä väliltä? Areiopagin podcastin jaksossa 19 pohditaan tutkimusten valossa, minkälaisia vaikutuksia uskonnolla on sen harjoittajien moraaliseen käytökseen.
Topics: religion, theology, morality, psychology, ethics, virtue, hyve, etiikka, moraali, psykologia,...
Podcasts
Jun 17, 2019 Areiopagi
audio

eye 1,124

favorite 0

comment 0

Miksi on niin vaikea toimia ihanteidemme mukaisesti? Mitä hyvyys edes on, ja miksi hyveellisyyttä pitäisi tavoitella? Areiopagin podcastin tässä jaksossa Lari Launonen ja Aku Visala keskustelevat hyveitä ja paheita koskevasta tieteellisestä tutkimuksesta sekä yrittävät muodostaa realistisen kuvan ihmisen moraalisen kehittymisen mahdollisuuksista.
Topics: teologia, filosofia, moraali, theology, morality, philosophy
Podcasts
Jun 17, 2019 Areiopagi
audio

eye 45

favorite 0

comment 0

Jos joku tekee hyvää, niin millainen ihminen hän oikein on? Mitä ovat hyveet ja paheet, ja miten ne liittyvät moraaliseen käytökseen? Areiopagin podcastin tässä jaksossa Lari Launonen ja Aku Visala keskustelevat siitä, mikä tekee ihmisen luonteesta hyveellisen. Entä voiko hyveitä harjoitella? Voiko teko olla oikea myös vääristä motiiveista ja mitä se merkitsee hyveiden kannalta?
Topics: teologia, filosofia, hyve, theology, philosophy, virtue
Podcasts
Apr 3, 2019 Areiopagi
audio

eye 967

favorite 0

comment 0

Onko viha aina pahasta, jos kerran jopa itse Jumala vihaa jotain? Vai onko se peräti hyödyllistä ja hyveellistä? Entä milloin viha on epäoikeutettua? Varsinkin vaalien yhteydessä vihaiset tunteet tuppaavat nousemaan pintaan itse kullakin, kuten Olli-Pekka Vainio ja Aku Visala saivat todeta vierailullaan Yhdysvalloissa presidentinvaalin aikaan. Areiopagin podcastin tässä jaksossa Vainio ja Visala keskustelevat muun muassa siitä, voiko hyveellistä vihaa olla olemassa, vihaako jopa itse...
Topics: teologia, filosofia, theology, philosophy, hate, anger
Podcasts
Feb 20, 2019 Areiopagi
audio

eye 1,112

favorite 0

comment 0

Populaarikulttuurilla on suuri merkitys maailmankatsomuksen ja arvojen muokkaajana. Juuri siksi sitä pitää analysoida myös teologian näkökulmasta. Areiopagin podcastin ässä jaksossa Olli-Pekka Vainio ja Aku Visala keskustelevat siitä, miten uskonto on ilmennyt populaarikulttuurissa, erityisesti kauhussa ja tieteiskirjallisuudessa. Mukana seikkailussa myös Frankenstein, H. P. Lovecraft ja scifikirjailija Cixin Liu .
Topics: uskonto, teologia, populaarikulttuuri, religion, theology, pop culture
Podcasts
Nov 20, 2018 Areiopagi
audio

eye 1,299

favorite 0

comment 0

Popularisoijien omia agendoja, arviointiprosesseissa todettuja ongelmia ja tieteen politisoitumista on käytetty perusteina olla arvostamatta tiedettä. Tänään Areiopagin podcastissa keskustellaan tieteen ongelmista, esitetään hätähuuto tieteen luotettavuuden puolesta, ja samalla kuitenkin puolustetaan tieteen luotettavuutta.
Topics: filosofia, tiede, philosophy, science
Podcasts
Oct 16, 2018 Areiopagi
audio

eye 1,526

favorite 0

comment 0

Kun Aku Visala kirjoitti keväällä tutkijan masennuksesta, hän ei arvannut, että siitä tulisi yksi suosituimpia juttuja sivustolla. Podcastin uusimmassa jaksossa Visala ja Lari Launonen keskustelevat siitä, miten masennus voi syntyä yliopistossa. Näköalattomuus, uranäyn epävarmuus ja korostuneen kilpailullinen työympäristö. Siinä joitakin tekijöitä, joista tutkijan masennus ammentaa. Kuuntele Areiopagin uusin jakso alta.
Topics: depression, university, masennus, yliopisto
Podcasts
audio

eye 1,556

favorite 0

comment 0

Millä ehdoilla luomisen suunnitelmallisuus ja evoluutio voivat sopia yhteen? Onko evoluutio päämäärätöntä "juopuneen kävelyä" vai onnistuuko luonnon muu hienosäätö pelastamaan lajien kehityksen luomisen piiriin?
Topics: evolution, evoluutio, luominen, creation, theology, teologia, tiede, science
Podcasts
audio

eye 1,745

favorite 0

comment 0

Evoluutiota ja luomista koskevissa kiistoissa on harvoin kyse kuivasti vain tieteestä. Usein pelissä on lisäksi sivistys, moraali, edistys, taantumus, ihmiskunnan kohtalo ja muita suuria asioita. Areiopagin podcastin jaksossa kartoitetaan, miksi näin on.
Topics: evolution, science, religion, creationism, creation
Podcasts
Apr 23, 2018 Areiopagi
audio

eye 1,755

favorite 0

comment 0

Filosofi Bertrand Russell teki tunnetuksi seuraavan sanonnan: “Maailman ongelma on se, että typerykset ja fanaatikot ovat täynnä varmuutta, ja viisaat täynnä epäilyksiä.” Mutta kuinka varmaa uskon sitten pitää olla? Kuuluuko epäily uskon kylkeen, sen ulkopuolelle vai peräti ytimeen? Sisältääkö usko tietoa?
Topics: theology, epistemology, teologia, filosofia, epistemologia, philosophy
Podcasts
Mar 26, 2018 Areiopagi
audio

eye 1,468

favorite 0

comment 0

Onko kosmos niin valtava, ettei se voi olla Jumalan luoma? Podcastin vieras  Olli-Pekka Vainio  vietti hiljattain vuoden Princetonin yliopistossa NASA:n projektissa pohtien muun muassa tätä kysymystä.
Topics: Cosmology, Theology, teologia, kosmologia, Science, Theology
Podcasts
Mar 12, 2018 Areiopagi
audio

eye 956

favorite 0

comment 0

Yleisesti ajatellaan, että koneita eivät ihmisoikeudet koske. Ne eivät ole ajattelevia tai tuntevia otuksia. Vai ovatko? Mitä roboteista tulisi ajatella etenkin teologisesta näkökulmasta, jossa ihmisellä on erityinen arvo ja rooli Jumalan kuvana?
Topics: teknologia, robotti, teologia, technology, robots, theology
Podcasts
Feb 27, 2018 Areiopagi
audio

eye 1,072

favorite 0

comment 0

Elokuvat Terminaattoreista Blade Runnereihin maalailevat synkkiä visioita tekoälyn ja ihmisten yhteisestä tulevaisuudesta. Kun koneista tulee liian älykkäitä, meistä tulee tavalla tai toisella niiden orjia. Vai onko pelko turhaa ja voidaanko teknologian avulla tehdä terveempiä ihmisiä ja jopa voittaa kuolema?
Topics: teologia, teknologia, filosofia, theology, technology, philosophy, transhumanism, transhumanismi,...
Podcasts
Feb 12, 2018 Areiopagi
audio

eye 1,253

favorite 0

comment 0

Jos on olemassa vilpittömästi epäuskoisia ihmisiä, niin silloin Jumalaa ei ole, väittää ateistinen filosofi John Schellenberg. Miten tällaiseen ”Jumalan kätkeytyneisyyden” ongelmaan on filosofien ja teologien parissa suhtauduttu?
Topics: teologia, filosofia, theology, philosophy
Podcasts
Nov 27, 2017 Areiopagi
audio

eye 1,056

favorite 0

comment 0

Usein väitellään siitä, ovatko jotkut käyttäytymismuodot luonnollisia. Jotkut psykologit ja biologit korostavat mielellään jonkinlaisen kulttuurista riippumattoman ihmisluonnon olemassaoloa. Toiset taas ankarasti kieltävät koko ihmisluonnon idean.
Topics: evolution, theology, science, religion
Podcasts
Nov 6, 2017 Areiopagi
audio

eye 919

favorite 0

comment 0

Ihmiset ajattelevat että teologiassa on kyse fiiliksistä. Eipä kuitenkaan ole, sanoisi analyyttisen teologian harjoittaja. Teologiaa voi näet tehdä tiukalla otteella, keskustelussa filosofian kanssa.
Topics: teologia, filosofia, philosophy, theology
Podcasts
Oct 23, 2017 Areiopagi
audio

eye 1,359

favorite 0

comment 0

Tiede selittää nykyään monia asioita, joita entisaikaan selitettiin Jumalan ja muiden henkiolentojen toiminnalla. Jotkut väittävät, että tiede on paitsi varmin, myös ainoa tapa tietää.  Tätä kutsutaan tiedeuskoksi. Mitä vikaa siinä kuitenkin on?
Topics: filosofia, teologia, tiede, tiedeusko, theology, philosophy, science, scientism
Community Audio
Oct 12, 2017 Tapio Luoma
audio

eye 86

favorite 0

comment 0

Tapio Luoman esitys reformaation ja tieteen suhteesta Keravan opistolla 4.10. 2017. Tilaisuuden järjestäjinä Keravan seurakunta ja Keravan opisto.
Topics: reformation, theology, science, reformaatio, teologia, tiede
Podcasts
Oct 5, 2017 Areiopagi
audio

eye 1,477

favorite 0

comment 0

Luterilaisuuteen kuuluu teologinen ajatus, että ihminen ei voi valita pelastusta, vaan asia on Jumalan käsissä. Perinteisen teologisen jumalakäsityksen mukaan ylipäätään maailmanhistoria on joko alusta loppuun Jumalan tiedossa tai Jumalan ennalta määräämä. Näyttää siis siltä, että tieteen ohella myös teologia uhkaa vapaata tahtoa. Vaihtoehtoina on joko tinkiä vapaan tahdon luonteesta tai Jumalan kontrollista maailman tapahtumista.
Topics: theology, philosophy, free will, teologia, filosofia, vapaa tahto
Podcasts
Sep 22, 2017 Areiopagi
audio

eye 1,421

favorite 0

comment 0

Kognitiivisen uskonnontutkimuksen edustajat väittävät, että uskonto on luonnollista. Ihmislajin peruspsykologia ja ihmismielen evoluutiohistoria selittää, miksi meillä on taipumus uskoa esimerkiksi Jumalaan, sieluihin ja kuolemanjälkeiseen elämään. Apostoli Paavalia seuraten myös monet teologit ovat esittäneet, että ihminen luonnostaan tiedostaa Jumalan olevan olemassa. Tekeekö kognitiotiede uskomisesta irrationaalista vai tukeeko se teologista käsitystä jumalauskon...
Topics: theology, philosophy, science, teologia, filosofia, tiede
Podcasts
Sep 6, 2017 Areiopagi
audio

eye 2,257

favorite 0

comment 0

Tässä Areiopagin podcastin jaksossa uskonnonfilosofian dosentti Aku Visala ja tohtorikoulutettava Lari Launonen pohtivat, mitä vapaa tahto oikein on.
Topics: theology, philosophy, science, free will
Podcasts
Sep 6, 2017 Areiopagi
audio

eye 67

favorite 0

comment 0

Tässä Areiopagin podcastin jaksossa uskonnonfilosofian dosentti Aku Visala ja tohtorikoulutettava Lari Launonen pohtivat, mitä vapaa tahto oikein on.
Topics: vapaa tahto, teologia, filosofia